Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΣΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

 Είναι γνωστή η λατρεία που έχει η πλειοψηφία των γυναικών στη σοκολάτα. Μια λατρεία που δυστυχώς είναι απαγορευτική για όσες θέλουν να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους, αλλά φυσικά για λόγους υγείας. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας από ηλικιωμένες γυναίκες έχει και ευεργετικές ιδιότητες και για την ακρίβεια τρώγοντας μία με δύο φορές την εβδομάδα μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας.


Όπως λοιπόν υποστηρίζουν Αμερικανοί εξερευνητές, και πιο συγκεκριμένα ο δρ Μάρρεϊ Μιττλεμαν και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, καταναλώνοντας μαύρη σοκολάτα μειώνεται κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο όταν η κατανάλωση γίνεται καθημερινά.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 32.000 περίπου Σουηδές 48-83 ετών για περίοδο εννέα ετών. Από τη μελέτη προέκυψε το συμπέρασμα ότι 19-20 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας σε εβδομαδιαία βάση μειώνει κατά 32% τον κίνδυνο να πάσχει μελλοντικά κάποια ηλικιωμένη γυναίκα από καρδιακή ανεπάρκεια. Ένας ισχυρισμός που αντιτίθεται, βεβαίως, στα λεγόμενα των διαιτολόγων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η συχνή κατανάλωση σοκολάτας είναι επιβλαβής για την υγεία. Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη, το όφελος μειώνεται στο 26% όταν μία ηλικιωμένη τρώει μαύρη σοκολάτα μία με τρεις φορές το μήνα.Με λίγα λόγια, η προστατευτική ή ανθυγιεινή δράση της μαύρης σοκολάτας εξαρτάται από το πόσο περισσότερες ή περισσότερες φορές καταναλώνεται. «Η πολλή σοκολάτα κάνει κακό στην υγεία επειδή περιέχει υψηλά επίπεδα ζάχαρης και λιπαρών, που συντελούν στην παχυσαρκία. Ωστόσο περιέχει και πολλά φλαβονοειδή, που μειώνουν την αρτηριακή πίεση του αίματος και προστατεύουν τον οργανισμό από την καρδιακή νόσο», σημειώνει ο Αμερικανός ερευνητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου