Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΑΣΠΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ





ΠΟΣΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

 Είναι γνωστή η λατρεία που έχει η πλειοψηφία των γυναικών στη σοκολάτα. Μια λατρεία που δυστυχώς είναι απαγορευτική για όσες θέλουν να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους, αλλά φυσικά για λόγους υγείας. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας από ηλικιωμένες γυναίκες έχει και ευεργετικές ιδιότητες και για την ακρίβεια τρώγοντας μία με δύο φορές την εβδομάδα μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας.


Όπως λοιπόν υποστηρίζουν Αμερικανοί εξερευνητές, και πιο συγκεκριμένα ο δρ Μάρρεϊ Μιττλεμαν και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, καταναλώνοντας μαύρη σοκολάτα μειώνεται κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο όταν η κατανάλωση γίνεται καθημερινά.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 32.000 περίπου Σουηδές 48-83 ετών για περίοδο εννέα ετών. Από τη μελέτη προέκυψε το συμπέρασμα ότι 19-20 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας σε εβδομαδιαία βάση μειώνει κατά 32% τον κίνδυνο να πάσχει μελλοντικά κάποια ηλικιωμένη γυναίκα από καρδιακή ανεπάρκεια. Ένας ισχυρισμός που αντιτίθεται, βεβαίως, στα λεγόμενα των διαιτολόγων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η συχνή κατανάλωση σοκολάτας είναι επιβλαβής για την υγεία. Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη, το όφελος μειώνεται στο 26% όταν μία ηλικιωμένη τρώει μαύρη σοκολάτα μία με τρεις φορές το μήνα.Με λίγα λόγια, η προστατευτική ή ανθυγιεινή δράση της μαύρης σοκολάτας εξαρτάται από το πόσο περισσότερες ή περισσότερες φορές καταναλώνεται. «Η πολλή σοκολάτα κάνει κακό στην υγεία επειδή περιέχει υψηλά επίπεδα ζάχαρης και λιπαρών, που συντελούν στην παχυσαρκία. Ωστόσο περιέχει και πολλά φλαβονοειδή, που μειώνουν την αρτηριακή πίεση του αίματος και προστατεύουν τον οργανισμό από την καρδιακή νόσο», σημειώνει ο Αμερικανός ερευνητής.

ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ! ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ


Αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών για τη σοκολάτα
• Η μαύρη σοκολάτα πιθανόν να χαμηλώνει την υψηλή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς (πανεπιστήμιο Βοστόνης).
• Η σοκολάτα μπορεί να δρα κατά του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων (πανεπιστήμιο Georgetown).
• Η θεοβρωμίνη της σοκολάτας παρουσιάζεται να έχει ισχυρή αντιβηχική δράση (Imperial College του Λονδίνου).
• Η σοκολάτα δεν προκαλεί εθισμό.
• Η σοκολάτα συμβάλλει στη μακροβιότητα.
Φυσικά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα έως τα στοιχεία αυτά να είναι πλήρως τεκμηριωμένα και εννοείται πως η σοκολάτα δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει οποιουδήποτε είδους θεραπευτική αγωγή.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΕΙΔΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Είδη Σοκολάτας

Με τον όρο Σοκολάτα περιγράφουμε μία σειρά από προϊόντα που έχουν ως βασικό συστατικό ή προέρχονται από το κακαόδεντρο. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά στη ζαχαροπλαστική, Υπάρχουν πολλά είδη σοκολάτας.Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αντί-οξειδωτικές ουσίες που περιέχει το κακάο μπορούν να προστατέψουν τον οργανισμό από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Ακόμα χρήσιμο θα ήταν να αναφέρουμε ότι η μαύρη σοκολάτα, παρά το γεγονός ότι είναι το δηλητήριο στερεοποιημένο, και το  
Με τον όρο Σοκολάτα περιγράφουμε μία σειρά από προϊόντα που έχουν ως βασικό συστατικό ή προέρχονται από το κακαόδεντρο. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά στη ζαχαροπλαστική, Υπάρχουν πολλά είδη σοκολάτας. Μερικά από τα δημοφιλέστερα στην Ελλάδα είναι:
§                     Κουβερτούρα (πικρή)
§                     Σοκολάτα υγείας(σκούρα)
§                     Σοκολάτα γάλακτος
§                     Αμυγδάλου
§                     Λευκή
§                     Πρόσθετους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια)
§                     Πρόσθετα άλλα υλικά (σταφίδες, διογκωμένο ρύζι κλπ)
και συνεπώς τα είδη σοκολάτας που κυκλοφορούν είναι πάρα πολλά.
 γλυκά, παγωτά ή μπισκότα. Σοκολάτα επίσης ονομάζεται και ζεστό ρόφημα (αφέψημα) με βάση τη σοκολάτα.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ιστορία της σοκολάτας


. Η ιστορία της ζαχαροπλαστικής έχει καταγραφές τουλάχιστον 4,000 ετών, όταν οι Αιγύπτιοι απεικόνιζαν τις λιχουδιές τους σε πάπυρο. Τα ζαχαρωτά ήταν εμπορεύσιμο προϊόν ήδη από το 1566 π.Χ. Παρ' όλα αυτά, η σοκολάτα δεν εμφανίζεται στο προσκήνιο, μέχρι που οι πολιτισμοί των Ατζέκων και των Μάγια.