Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Σοκολάτα και έρωτας

Πολλοί ψυχολόγοι, θεωρούν τη σοκολάτα ως ένα συναισθηματικό υποκατάστατο για την έλλειψη αγάπης, το οποίο ως ένα μεγάλο βαθμό είναι αληθές. 
Φαίνεται πλέον, πως υπάρχει μια πολύ καλή βιοχημική εξήγηση για την επιθυμία για σοκολάτα, για αυτούς που έχουν πληγωθεί συναισθηματικά. Σε καταστάσεις ευφορίας, όπως όταν κάποιος είναι ερωτευμένος, μέσω του εγκεφάλου εκκρίνεται μια ουσία στο σάλιο, η φαινυλαθυλαμίνη, η οποία έχει δομή παρόμοια με τις αμφεταμίνες. 
Σύμφωνα, με πολλούς ερευνητές, τα ερωτευμένα άτομα τα οποία έχουν απορριφθεί, υποφέρουν από ένα σύνολο συμπτωμάτων εξαιτίας της έλλειψης της φαινυλαθυλαμίνης, μια κατάσταση που οι ψυχολόγοι την ονομάζουν υστερική δυσφορία (Hysterical dysphoria).Επομένως, η σοκολάτα που θεωρείται πως προκαλεί την έκκριση της συγκεκριμένης ουσίας θεωρείται και ο λόγος για την ακατάπαυστη επιθυμία για σοκολάτα από πληγωμένους συναισθηματικά ερωτευμένους. Πάντως, από τα πρώτα χρόνια που ανακαλύφτηκε η σοκολάτα, θεωρούνταν ένα ισχυρότατο αφροδισιακό. Πιο συγκεκριμένα, η σοκολάτα περιέχει πέντε ως δέκα φορές μεγαλύτερη ποσότητα θεωβρωμίνης, η οποία έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Άλλη ομάδα ψυχολόγων, υποστηρίζει πως αυτή η έντονη επιθυμία για σοκολάτα, από ανθρώπους που έχουν πληγωθεί συναισθηματικά, οφείλεται στην δομή της σοκολάτας. Πιο συγκεκριμένα, η απαλή υφή της, που λιώνει στο στόμα, είναι συνδεδεμένη στο ασυνείδητο με την βρεφική ηλικία και την διαδικασία του θηλασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου